Mindfulness

Wat is mindfulness?

Tegenwoordig leven we vaak op de automatische piloot. Je studeert, werkt, brengt je kinderen naar school, kookt, sport, kijkt je favoriete Netflix serie en ondertussen bekijk je de laatste Instagram posts en reageer je in de groepsapp met je vrienden. Je staat niet bewust stil bij wat je doet. Mindfulness zorgt ervoor dat je volledig bewust bent van de huidige ervaring. Het heeft alles te maken met aandacht, intenser en bewuster leven.

Waarom mindfulness?

Als student heb je te maken met deadlines, als ouder ben je druk met het opgroeien van je kinderen en als carrièretijger doe je er alles aan om die nieuwe uitdagende functie te krijgen. Je hebt hoofdpijn, bent moe, ervaart stress en het lukt je maar niet om er adequaat mee om te gaan.

Uit eigen ervaring weet ik, Mart Blanken, hoe lastig dit is. Lange tijd heb ik gekampt met slaapproblemen. De gedachten in mijn hoofd tolden maar door, ik kon me niet ontspannen en kreeg ook jeukaanvallen. Mindfulness heeft me geholpen mijn aandacht te sturen. Hierdoor leef ik meer in het ‘nu’, met mijn aandacht bij het huidige moment. Ik slaap nu veel beter.

Mindfulness is een coping-strategie en is gebaseerd op meditatie. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je acht weken dagelijks oefent, er veranderingen in je frontale hersenkwab plaatsvinden. Dit betekent dat er als het ware nieuwe neurologische paadjes worden gevormd in je manier van denken en voelen, waardoor je meer rust ervaart en je dagelijkse activiteiten met meer aandacht kunt uitoefenen en er dus meer van geniet.

Laagdrempelig kennismaken met mindfulness

Mindfulness kan bij de fysiotherapie behandeling ingezet worden, maar er bestaat ook een korte introductie-cursus. Mindfulness is hot. Overal om je heen worden trainingen aangeboden, vaak voor honderden euro’s. Fysiopraktijk Mart Blanken in Wageningen wil je laagdrempelig kennis laten maken met mindfulness, zodat je zelf vooruit kunt met praktische oefeningen. We bespreken de verschillen tussen de doe-modus en de zijn-modus. Gevolgd door oefeningen, die heel eenvoudig beginnen. Het doel is om je te stimuleren om dagelijks een bij jou passende oefening te doen. Na een periode van 3 tot 4 weken kun je eventueel een tweede afspraak maken om nog meer skills te leren.

Kosten

1 persoon         45 minuten        € 40,-
2 personen       60 minuten        € 30,- (p.p)