Stress

Wat is stress?

Iedereen kan te maken krijgen met periodes van stress, wat hetzelfde is als spanning en druk. Stress is niet per definitie ongezond. Gezonde stress helpt je om goed te functioneren en zorgt ervoor dat je alert kunt reageren, bijvoorbeeld bij een examen of sollicitatie. Na het spannende moment neemt de spanning weer af. Bij langdurige stress is er meer hersteltijd nodig. Als spanning te lang aanhoudt en te vaak voorkomt spreken we van ongezonde stress.

Vaak heb je het zelf niet eens door, terwijl je lichaam wel signalen geeft. Je ervaart een algehele gespannenheid, doet extra je best en voortdurend alert. Het kan ook zo zijn dat je juist futloos en vermoeid bent en dat je lichaam op de rem gaat staan. Het is belangrijk dat je de boodschap van je lijf op tijd oppakt: het stoplicht staat op oranje!

Bij pijn in je nekspieren, schouders en bovenrug, armpijn, tintelingen en hoofdpijn is het belangrijk dat je aan de bel trekt.

Wat zijn oorzaken van stress?

Stress heeft voor een deel te maken met invloeden van buitenaf: iets dat je overkomt, bijvoorbeeld het schrijven van je thesis of een hoge werkdruk. Maar voor een groot deel maak je je eigen stress. Het zijn jouw interpretaties en waarderingen van een gebeurtenis die bepalen hoe je je voelt.

De behandeling van stress

Spanning neemt af of verdwijnt zelfs wanneer je er op een meer adequate manier mee omgaat. Het kan bijvoorbeeld helpen om je werkstijl te veranderen. Fysio Mart Blanken in Wageningen biedt hierbij zijn inzichten aan en geeft je handvatten waar je direct mee aan de slag kunt.

Daarnaast richt de behandeling zich op het ontspannen van je lichaam met behulp van ontspanningsoefeningen. Om te leren in het moment “nu” te leven, te leren accepteren van dat waar je geen directe invloed op hebt, kan mindfulness heel goed helpen.

Het is belangrijk dat jij de regie weer terugkrijgt. Tijdens de behandeling geeft fysiotherapeut Mart Blanken adviezen waarmee je jouw lichaam beter leert kennen en gaat begrijpen welke factoren de stress beïnvloeden. Met bruikbare handvatten kun jij direct zelf aan de slag om de stress te verminderen.

Kosten

Elk persoon en zijn/haar pijnklachten zijn anders. Tijdens de intake bespreken we je stress gerelateerde klachten en stellen we een plan op waar jij je in kunt vinden. Fysiotherapie Mart Blanken heeft contracten met alle zorgverzekeraars, zodat declaraties direct bij hen wordt ingediend. Kijk de polisvoorwaarden van je verzekeraar na of informeer bij jouw zorgverzekeraar om na te gaan in hoeverre je voor fysiotherapie bent verzekerd.